Pigment werkt voor de interieurafwerkingen enkel nog met tweecomponent polyurethaan DD producten. Dit zijn samengestelde producten (basis + verharder) met een combinatie van polyurethaan en acrylaat als hars. Wij namen deze beslissing op basis van kwaliteits- en milieuoverwegingen. Wij zetten de voordelen even op een rijtje:

 • goede lichtechtheid
 • goede fysische en chemische resistentie
 • hoge vaste stof (dus minder solventen)
 • lange potlife
 • stapelbaar na 12 u

Pigment heeft voor de tweecomponent polyurethaan DD lakken gekozen omwille van hun goede eigenschappen en aanvaardbare verwerkingsmogelijkheden. Samen vormen ze de ideale mix voor een prijsgunstige en kwalitatieve afwerking.

3K 3

Woordverklaring

Lichtechtheid: licht - en meer bepaald UV-straling - heeft een verouderend effect op alle lakproducten. Het meest bekend is kleurloze vernis die na verloop van tijd vergeelt. De verschillende harstypes van de lakken hebben elk een ander resultaat op gebied van lichtechtheid. "UV-blockers" of " UV-filters" kunnen aan de meeste laktypes worden toegevoegd maar hebben maar een tijdelijk effect (1 tot 2 jaar). Daarna zijn ze verzadigd en begint het normale verouderingseffect en zal naast de vernis ook bvb de ondergrond (fineer of masseif) beginnen te verkleuren door de UV invloeden. Pigment werkt enkelmet lichtechte lakken en vernissendie aan de hoogste standaarden beantwoorden.

Chemische en fysische resistentie: de oppervlakte-eigenschappen van lakken worden niet alleen door het harstype bepaald, maar ook door de toevoegingen. Deze eigenschappen worden door de fabrikanten getest en met DIN (of andere) normen weergegeven. De meest voorkomende normen zijn:

 1. DIN 68861-B: weerstand tegen chemische inwerking
 2. EN 71-3: vrij van zware metalen
 3. DIN 53160: speeksel en zweetvast
 4. DIN 4102-B: moeilijk ontvlambaar
 5. DIN 53233: slijtvastheid
 6. Vereisten volgens §31, hoofdstuk 1 uit de wetgeving omtrent levensmiddelen en gebruiksvoorwerpen

Vastestofgehalte: dit is het gedeelte van het product dat na droging op het oppervlak achterblijft. Het overige deel bestaat volledig uit solventen die het product dragen en verwerkbaar maken. Droging van het product begint steeds met het verdampen van de solventen waarna de eigenlijke uitharding plaatsvindt. Hoe hoger de vaste stof van eenlak of vernis, hoe minder solventen er worden verspoten.

Potlife: dit is de tijd gedurende dewelke het product, nadat de verpakking geopend werd en eventueel de nodige verharders werden toegevoegd, verwerkbaar blijft.